Funktioner & Valmöjligheter

Typ av bryggare

Den allra vanligaste sortens kaffebryggare är idag elbryggare. Det finns dock även andra sorters kaffebryggare för vanligt kaffe:

Med en presskanna (även kallad kaffepress eller pressobryggare) låter man vanligtvis grovmalda kaffebönor dra i kannan. Sedan filtrerar kaffet långsamt genom att pressa filtret nedåt. Det tar mindre än fem minuter innan kaffet är klart att serveras. En presskanna har ingen el-anslutning.

I en perkulator passerar vattnet kaffefiltret flera gånger under bryggningen. Detta pågår till dess kokpunkten uppnåtts. Perkulatorkannan ansluts till ett eluttag och ser ut som en som en termos med hällpip.

En Vakuumkaffebryggare (även kallad Don Pedro eller Sifo) använder sig av ångtryck och är idag relativt ovanliga, då de har ersatts av elbryggaren.

Max antal koppar

De flesta kaffebryggarna kan som mest brygga 8-12 koppar per bryggning.

Dubbelbryggare

En dubbelbryggare gör att man kan brygga två kannor samtidigt.

Bryggtid

Bryggtiden varierar mellan olika kaffebryggare. Enligt European Coffee Brewing Centers standard bör bryggtiden för en liter vatten bör vara mellan fyra och sex minuter för att uppnå bästa kvalitet.

Effekt & Bryggtemperatur

Effekten har ett samband med bryggtemperaturen, vilken i sin tur påverkar hur gott kaffet blir. European Coffee Brewing Center anser att en bryggtemperatur på 92-96 grader är bäst, vilket inte alla kaffebryggare idag når upp till. De flesta kaffebryggarna ligger idag på effekter runt 900-1000w. För att uppnå en bra bryggtemperatur bör effekten helst vara minst 1100w.

Filter

En kaffebryggare kan ha engångsfilter, utbytbart filter eller permanent filter.

Särskilda funktioner

Automatisk avstängning stänger av bryggaren efter en viss tid, vilket både gör den mer säker samt att den drar mindre el.

En kaffebryggare behöver då och då avkalkas, vilket kan göras manuellt med avkalkningsmedel. Med en kaffebryggare med automatisk avkalkning blir den proceduren enklare.

En kaffebryggare med timer gör att man kan programmera in vilken tid den ska starta, vilket gör att man kan vakna upp till nybryggt kaffe.

Droppstopp gör att det inte droppar på värmeplattan när inte kaffekannan står där. De flesta kaffebryggare har idag droppstopp.

En droppbricka samlar upp överflödigt vatten från kaffebryggaren.

Med en arominställning kan man anpassa styrkan på kaffet.

Med en värmehållningsfunktion behåller kaffet en viss temperatur efter det att bryggningen är klar.

Om kaffebryggaren är utrustad med en termoskanna kan den hålla temperaturen längre. Det finns även vissa kaffebryggare som brygger direkt i en termos som man kan ta med sig.

En del kaffebryggare har en integrerad bönkvarn. Vissa kvarnar kan man ställa in vilket malningsalternativ man önskar efter personligt tycke och smak.

Med en fast vattenanslutning slipper man fylla på vatten själv i bryggaren.

Det finns även sladdlösa kaffebryggare i olika varianter. En sorts sladdlös kaffebryggare ansluts till ett uppladdningsbart batteri. En annan variant har ingen strömanslutning alls utan man häller kokande vatten direkt i bryggaren.

Tillverkare & märken

Det finns en mängd olika kaffebryggarmärken på marknaden. Bland de större tillverkarna finns Melitta, Philips, Bodum, Moccamaster och Severin. Andra märken är bland annat Elektrolux, Wilfa, Bosch, OBH Nordica, La Cafetiére och Russell Hobbs.

Bäst i test av kaffebryggare

I ICA-kurirens test från 2016 framkom att förutom råvarukvaliteten på vatten och bönor är kaffebryggarens bryggtemperatur den viktigaste faktorn för gott kaffe. Här finns ett samband mellan pris och uppnådd bryggtemperatur. Bäst i test blev OBH Nordica/Legacy 2403. Av de kaffebryggare som fick näst högst betyg var Wilfa/Classic CCM-1500S billigast.

När Råd & Rön testade el-kaffebryggare 2012 var ingen kaffebryggare direkt dålig. De skiljde sig dock i betyg mellan olika parametrar såsom temperatur, bryggtid, kaffets smak, hanterbarhet och energiförbrukning. Högst totalbetyg i testet fick Moccamaster KBT741 följt av fyra olika Bosch-kaffebryggare.

Här kan du köpa din kaffebryggare

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Jämför.org tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.