Funktioner & Valmöjligheter

Yttermått

Det är viktigt att ta reda på vilket utrymme som finns för tvättmaskinen. Normala tvättmaskiner är 85-90 cm höga, 60 cm breda och 60 cm djupa, men det finns även mindre modeller. Toppmatade maskiner är ofta 40 cm breda och 60 cm djupa. Kom ihåg att utöver djupmåttet lägga till ett par centimeter för anslutningsslangarna.

Matning & Placering

Tvättmaskinen kan vara antingen frontmatad eller toppmatad. Ska den vara placerad under en bänk behöver man välja en frontmatad, likaså om den ska vara placerad på höjd med en torktumlare.

Tvättkapacitet

Tvättkapaciteten anger hur stor mängd torr tvätt som ryms i trumman. Det finns idag tvättmaskiner med en tvättkapacitet mellan 2-12 kg. En standardmaskin klarar normalt 6-8 kg. Ett hushåll med fyra personer (eller ett hushåll som smutsar ner mycket kläder) behöver en maskin som klarar 7-8 kg för att slippa tvätta i omgångar. Om maskinen överfylls slits motorn ut snabbare och livslängden minskar.

Centrifugeringseffekt

Centrifugeringen avgör hur mycket fukt som finns kvar i kläderna efter tvätten (s k restfuktighet). Ju torrare kläder desto kortare torktid efter tvätten. En centrifugeringseffekt på minst 1400 v/min rekommenderas för att kläderna ska torka så snart som möjligt, i synnerhet om man inte har torktumlare. Har man torktumlare bör man tänka på att denna drar betydligt mer energi än en tvättmaskin, vilket gör att man kan spara pengar med en tvättmaskin som har hög centrifugeringseffekt. En centrifugeringseffekt över 1400 v/min är inte nödvändigt. Utöver centrifugeringseffekten påverkar även trummans storlek och dess utformning hur pass torr tvätten blir. Restfuktigheten anges i procent, som bör vara så låg som möjligt.

Tvättprogram

Tester visar att alla standardtvättprogram fungerar bra för bomull och syntet. Olika andra valfunktioner ger dock en ökad flexibilitet. Exempel på andra tvättprogram är eko-, snabb- och ylleprogram samt program anpassade för sköra och ömtåliga material såsom ull och skor. Om man har mycket känsliga plagg är det bra att kontrollera vilka extra skonsamma program som finns.

Tvättmaskiner med ångprogram tvättar känsliga plagg skonsamt. Ångan öppnar fibrerna i tyget och tar död på bakterier och avlägsnar därigenom lukt och rätar ut rynkor. Det går snabbt och är bra till skjortor och blusar. Ångprogram passar även för överkänsliga och allergiker då det avlägsnar betydligt mer pollen och damm än vanliga tvättprogram.

Det finns även tvättmaskiner med allergiprogram som tvättar i höga temperaturer och sköljer extra för att få bort tvättmedelsrester och pollenrester.

Tvättklass

Tvättklassen visar hur pass bra en tvättmaskin tvättar. I princip alla tvättmaskiner har idag tvättklass A, medan några få har tvättklass B. Det är mycket liten skillnad mellan tvättklass A och B och båda ger mycket ren tvätt.

Energiklass

Dagens tvättmaskiner har energiklass A till A+++, varav de allra flesta har A+++. Skillnaden mellan A och A+++ är att den senare kräver 30 % mindre energiförbrukning. Kostnaden för en enkel tvätt är från ca 50 öre upp till 1 krona och 50 öre i den högsta energiklassen och varierar beroende på maskin. Det gör att olika energiförbrukningar medför stor skillnad i längden. Prisskillnaden mellan olika elförbrukningar tjänas därför ofta in på relativt kort tid. Mest energieffektivt att fylla hela maskinen. Observera dock att det i energimärkningen inte finns några krav på tvättresultat alls.

För att hålla nere energiåtgång tar många av dagens maskiner lång tid på sig att göra tvätten ren, lång tid görs för att blötlägga tvätten för att lösa upp fläckar istället för energikrävande mekanisk bearbetning.

Även vattenförbrukningen påverkar miljövänligheten. Vissa maskiner har sensorer som känner av tvättmängden och anpassar vattenmängden efter det. Låg vattenförbrukning kan dock medföra dålig sköljning, vilket är kan vara viktigt för allergiker. Man kan då välja extra sköljning, men då försvinner vattensnålheten.

Kombinerad tvättmaskin – torktumlare

Det finns även kombinerade maskiner med tvätt och torktumlare för att spara utrymme och tid. De fungerar dock inte lika bra då de är en kompromiss. Tvättresultatet blir ungefär lika bra som vanliga tvättmaskiner men när det gäller torkning är de ofta betydligt sämre.

Ljudnivå

Om tvättmaskinen står i ett separat utrymme såsom en tvättstuga är inte lika viktigt med ett lågt ljud. Men i annat fall är det viktigt med maskin som låter mindre och inte tar så lång tid på sig. En skillnad på 3 db är märkbar och en skillnad på 8-10 db upplevs som en fördubbling. Ljudnivån stiger vid centrifugering.

Motortyp borstfri

Tvättmaskiner har vanligtvis traditionell motor eller kolfri motor. En traditionell motor har en kolborste som slits ut och man behöver byta kol med jämna mellanrum pga slitage. På kolfria modeller slipper man byta kolborste och dessa maskiner har även en längre livslängd och är tystare. Med kolfria maskiner kan man köra flera tvättar i rad utan att maskinen överhettas, vilket annars risken är med en maskin med kolborstmotor. En kolfri tvättmaskin passar därför om man tvättar ofta och vill ha en tystare modell.

Anslutningseffekt

Nästan alla tvättmaskiner på marknaden ansluts till ett 230 v-uttag. Är den placerad i badrum ska den vara kopplad till en jordfelsbrytare.

Särskilda funktioner

Mängdavkänning innebär att maskinen har självdosering av tvättmedel och sköljmedel för att spara på resurser. Maskinen doserar själv utifrån hur smutsig tvätten är, vattnets hårdhetsgrad och hur mycket man tvättar.

På tvättmaskiner med timer kan man tidsinställa start av tvätten till lämplig tidpunkt.

En del maskiner har en aquastop. Det innebär att det finns en vattenledning med dubbla rör. Om vatten läcker från det inre röret, stängs maskinen av innan vatten hinner rinna ut.

Vissa tvättmaskiner har varmvattenavslutning vilket ger lägre energiförbrukning. Om det tar lång tid att få varmvatten minskar dock de ekonomiska fördelarna.

Tillbehör

Exempel på bra tillbehör är hjul att köpa till för att kunna dra fram maskinen för att underlätta städning eller rulla fram vid användning. Ett annat tillbehör är förhöjningssocklar som sätts under maskinen och placerar den i bekvämare höjd. Det finns även vibrationsdämpande gummifötter som tillbehör vilket gör att tvättmaskinen står stabilare och reducerar vibrationer och ljud.

Tillverkare & märken

Exempel på tillverkare är Cylinda, Whirlpool, Miele, Candy, Elektrolux, Bosch, Siemens, IKEA, LG, Indesit, Samsung och Asko.

Bäst i test av tvättmaskiner 

I Råd & Röns test 2016 framkommer att de flesta tvättmaskinerna tvättar bort fläckar bra, men att många tvättmaskiner sköljer dåligt. Detta för att hålla nere vattenförbrukningen och därmed kunna få en miljömärkning. Testet sammanfattas med att en tvättmaskin kan snabbt, bra eller energisnålt, men att man inte kan få alla tre alternativ samtidigt utan man måste prioritera vad man tycker är viktigast. Bästa totalbetyg i testet fick Miele WMB120 följt av Siemens WM14W447DN och Siemens WM16W468DN. De två sistnämnda är några tusenlappar billigare men får nästan samma betyg.

I Råd & Röns test 2013 framkommer även där att maskinerna sköljer dåligt. Det kan vara ett problem om man är allergisk, och då bör man titta på testernas sköljbetyg. Man kan visserligen kompensera med extra sköljning, men då ökar vattenåtgången å andra sidan. Vinnare i detta test blev LG F1495BD före Miele W1954 och på tredjeplats kom LG W1954 F1480QDS.

Här kan du köpa din tvättmaskin

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Jämför.org tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.