Våffeljärn

waffle-300b

information-icon Funktioner & Valmöjligheter

check-2-icon Antal våfflor

Vanligast är våffeljärn som kan grädda en eller två våfflor (dubbeljärn) samtidigt. Men det finns våffeljärn som kan grädda ända upp till åtta våfflor på en. Större järn ger kortare väntetider. Själva våfflorna kan ha olika storlek i olika våffeljärn.

check-2-icon Mönster

Den klassiska formen på en våffla i Sverige är den hjärtformade, vilket också är den vanligaste våffelformen i de våffeljärn som finns på marknaden idag. Vanligast är våfflan med fem hjärtan. Det finns också våffeljärn som gräddar belgiska våfflor eller cirkelformade våfflor.

check-2-icon Funktioner

De flesta våffeljärn är utrustade med en signallampa. Observera att de kan ha olika funktion och visa när våffeljärnet är på, när det är varmt nog för att grädda våfflorna eller när våfflorna är klara.

Många våffeljärn har också säkerhetsfunktionen värmeavskärmande handtag så att man inte riskerar att bränna sig.

Med manuell temperaturinställning kan man justera gräddningsstyrkan, även om denna funktion ifrågasatts i flera test, då man ska grädda våfflor på maximal temperatur.

Ett våffeljärn med non-stick-beläggning gör att våffelsmeten inte fastnar så lätt, man slipper då smöra in järnet som man får göra med äldre våffeljärn.

 

tag-gray-icon Tillverkare & märken 

Bland de största tillverkarna på den svenska marknaden kan nämnas märken som Åviken, OBH Nordica, Wilfa, Cloer, Tristar och Tefal.

 

vote-yes-icon Bäst i test av våffeljärn

När ICA-kuriren testade dubbeljärn 2015 med varierande resultat. Våffeljärnet Åviken 906.004 gräddade våfflor jämnt, vackert guldbruna och frasiga och fick högsta betyg, en 5:a. På andra plats kom Severin 2106 som fick en 4:a. Dessa två var också två av testets dyraste våffeljärn.

Råd & Rön konstaterade 2013 att ett bra våffeljärn ska ge frasiga, jämnt gräddade våfflor på nolltid och kunna hanteras utan att man bränner sig, vilket inte alla våffeljärn klarade. Testvinnare blev Åviken 907 strax före OBH Nordica Compact Smart.

shopping-cart-icon Här kan du köpa ditt våffeljärn

 

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Köpråd.nu tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.