Pjäxor (skidskor)

Förutom skidan är valet av längdpjäxa också en viktig faktor för att få en effektiv och njutbar skidåkning. Det som skiljer olika pjäxor åt är bland annat fotlästens bredd, pjäxskaftets höjd, sulans styvhet och hur pass varmt fordrade de är.

Valet av pjäxa styrs också av om man tänker åka klassisk stil eller skate (fristil). Skatepjäxor har högre skaft och en stabilare sula vilket gör att den följer fotens rörelser bättre, något som är viktigt vid skateåkning. Numera finns även kombinationspjäxor som kan användas till båda åkstilar. Dessa pjäxor har ett extra stöd kring anklarna.

De flesta pjäxorna har en vattenresistent ovansida och ett överdrag över blixtlåset. Däremot kan de vara olika varmt fodrade. Racingpjäxor är ofta tunnare. Åker man långsammare och/eller är man frusen om fötterna bör man välja en tjockare fodrad pjäxa. Hur pass varm pjäxan känns beror också på hur mycket rymligt eller trångt utrymmet kring foten är.

Pjäxan är lagom stor när man står upp på raka ben och tårna nuddar pjäxans framkant. Pjäxan bör inte vara för vid eftersom fodret vidgar sig något efterhand. Köper man en för vid pjäxa finns risk för skavsår.

Dyrare pjäxor är oftast lättare, har en bättre passform och har en styvare sula vilket gör dem mer följsamma och ger en bättre kontakt med skidan. De har också bättre andningsfunktion och fler inställningsmöjligheter för ett jämnare tryck på foten, t ex genom ett justerbart hälspänne.

Viktigt att tänka på är att det finns olika sorters bindningssystem på marknaden (SNS, NNN och Prolink). Har man redan en skida, så måste man köpa en pjäxa som passar till just det bindningssystemet.

Stavar

Det är viktigt att köpa ett par längdstavar som har rätt längd. Valet av stavlängd beror på om man ska använda dem till klassisk stil eller skate. En stav för klassisk åkning bör vara 25-30 cm kortare än kroppslängden. Skatestavar bör vara något längre, 15-20 cm kortare än kroppslängden. Ett annat mått som används är att multiplicera kroppslängden med 0,85 om man ska ha stavar för klassisk stil och 0,9 för stavar till skate. Allt för långa stavar kan göra att tekniken blir lidande, även för erfarna skidåkare.

När det gäller stavlängd till rullskidor kan samma mått användas som ovan, alternativt så lägger man på 5 cm.

Förutom att ha rätt längd bör en stav vara lätt, vridstyv, tålig samt ha en bra pendlingsförmåga.

Åker man tävlingar är stavens vikt av stor betydelse, eftersom en tyngre stav gör att man blir tröttare i armarna snabbare.

Vridstyvheten gör att staven inte sviktar och att kraften i stavtaget utnyttjas maximalt.

Pendlingsförmågan, d v s hur pass lätt det är att för fram staven till ett nytt stavtag avgörs dels av hur vikten är fördelad i stavens rör och dels hur tung trugan är. Även en bra kontrollrem påverkar pendingsförmågan.

Aluminiumstavar är hållbarare, sviktar mer och är lite tyngre. Kolfiberstavar och kompositstavar väger mindre och är styvare, men är å andra sidan lättare att bryta av.

Till staven följer ett par trugor. Ofta är den medföljande trugan ganska liten vilket passar för hårt preparerade spår. Det är därför bra att komplettera med ett par större trugor för att förhindra att stavarna åker ner i snön om spåret inte är tillräckligt hårt preparerat. En del stavar är gjorda för att man enkelt ska kunna byta truga.

Stavhandtaget kan vara av olika material. Ett naturkorkhandtag är varmt och skönt, men har lite sämre hållbarhet. Andra material på handtaget är syntetkork och plast, vilka är slitstarkare men inte ger samma känsla och komfort

Kontrollremmen eller handremmen bör sitta perfekt för att det ska kännas komfortabelt. Prova därför ut den i samband med köp.

Skidglasögon

Skidglasögon för längdskidåkning används för att skydda mot fartvind, snöfall, solljus och snöns solreflektioner. Ytterligare en fördel är att den skyddar ögonen mot höga stavspetsar i samband med tävlingar. Många Det går också att få skidglasögon med slipade linser för personer som bär glasögon. Förutom vanliga skidglasögon finns det även plastskärmar, ett slags visir för ögonen.

Här kan du köpa dina längdpjäxor, längdstavar och skidglasögon

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Jämför.org tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.