För tillbehör såsom pjäxor och stavar, gå till sidan Längdskidor – tillbehör

Funktioner & Valmöjligheter 

Kategori av skida/skidåkare

Det finns olika slags längdskidor som är anpassade efter vilken typ av skidåkare man är och hur man tänker använda sina skidor.

Racingskidor (tävlingsskidor) passar bäst för personer som tränar mycket och åker tävlingar. En racingskida har lägre vikt, bättre underlag och ett spann som är hårdare och högre. Det gör att de går att åka snabbare och effektivare med, men de kräver också att man har en rätt teknik (rätt tyngdöverföring) för att kunna trycka ner spannet och få fäste. Racingskidor har liten insvängning vilket gör de svårare att svänga med.

Motionsskidor passar bäst om man tillhör kategorin skidåkare som åker utan några större ambitioner att åka fort, och passar både nybörjare och de som ska åka sitt första Vasalopp. Motionsskidor är något bredare (och därmed stabilare)  än racingskidan samt har ett mjukare spann vilket gör de lättare att få fäste med, t ex om man inte har fulländad teknik eller väger lite mindre.

Det finns naturligtvis modeller som ligger mittemellan motionsskidor och racingskidor.

Turskidor (även kallade fjällskidor och back country-skidor) är bredare än vanliga skidor och passar som framgår av namnet bäst för turåkning i fjällen utan spår. De går även att åka i preparerade spår om spåret är under 60 mm brett. Fjällskidor är stabila, breda och relativt mjuka i spannet. De har även en kraftigare bindning. Vissa modeller har stålkant vilket ger en bättre kontroll av skidorna vid åkning på skare samt i nedförsbackar vid isigt underlag.

Skateskidor är som namnet framgår speciellt framtagna för att åka skate (fristil) med. Att åka skate påminner, till skillnad mot klassisk skidåkning, om att åka skridskor. Av det skälet behöver skateskidan (och även skatepjäxan) vara anpassad för detta. Det viktigaste för en skateskida, förutom ett bra spann och belag, är att den är lätt och inte för lång. Dock fungerar det att åka skate med vanliga klassiska skidor, men en riktigt skateskida gör skateåkningen lättare och roligare.

Bindningssystem

Numera finns tre olika sorters bindningssystem på marknaden: SNS (Salomon), NNN (Rottefella) och Prolink (Salomon).

SNS-bindningen och Prolinkbindningen är fastskruvad i skidan medan NNN-bindningen kan flyttas i själva fästet utan att man behöver borra om bindningen.  Fördelen med att kunna flytta bindningen är att man då kan förändra skidans egenskaper för att få bättre fäste eller glid.

Om man redan har ett par pjäxor/skidskor är det viktigt att köpa skidor med rätt bindningssystem för pjäxorna.

Spann

Spannet är den upphöjda delen i mitten av skidan som man trycker ner med foten för att få fäste. Spannet har inte kontakt med underlaget när man står upp med jämnt fördelad vikt mellan båda benen. Under spannet lägger man fästvalla.

Spannet är den kanske viktigaste faktorn när man ska köpa längdskidor. Det behöver vara anpassat efter åkarens vikt, men även teknik och åkskicklighet spelar in när man ska välja rätt spann. Ju bättre teknik man har, desto hårdare spann klarar man av.

Har man ett för hårt spann för sin vikt och åkteknik riskerar man att inte orka trycka ner fästzonen i snön, med följen att man får bakhalt. Har man å andra sidan ett för mjukt spann riskerar man att spannet inte lyfts upp tillräckligt med följden att fästzonen ligger emot snön och bromsar upp farten, vilket särskilt kan märkas i utförsbackar.

Dyrare skidor har ofta ett hårdare spann. Ju hårdare spann man väljer desto kraftigare måste du trycka ner foten för att få fäste. Billigare skidor har ofta ett mjukare spann för att alla motionärer ska klara att trampa ner spannet och få fäste.

Det är viktigt att hitta ett par skidor med rätt spann och det kompliceras något av att identiska skidor kan ha olika spann. Många inköpsställen har idag spannmätare för att prova ut rätt spann. Köper man längdskidor på internet får man ofta fylla i olika faktorer så att butiken kan välja ett par skidor med rätt anpassat spann.

Belag

Kvaliteten på belaget påverkar hur pass lätt det är att valla skidorna. Ett bra belag består av en blandning av plast och grafit och innehåller små, små hål som kan absorbera glidparaffinet vilket gör att det inte slits bort så fort. Billigare modeller har endast platsunderlag vilket gör att glidparaffinet inte kan tas upp och därmed slits det bort ganska snart.

Belaget är till viss del en färskvara och torkar belaget så torkar absorberingshålen igen. Av det skälet kan det vara bra att låta stenslipa skidorna, såväl vid inköp (då de kan ha torkat på lagret) och för att få dem fräscha igen efter ett antal års användning.

Vallningsfria skidor

Det finns idag många modeller av vallningsfria skidor, d v s längdskidor där man inte behöver lägga på fästvalla.

Den stora fördelen är enkelheten, d v s att man slipper valla. En annan fördel är att vallningsfria skidor fungerar i de flesta fören. T ex är det som svårast att valla vid temperaturer kring noll grader och då fungerar ofta vallningsskidor bra. Nackdelen är att man inte kan variera vallningen efter olika fören och förutsättningar samt att framför allt skidorna med fiskfjällsunderlag glider lite sämre.

Den traditionella varianten av vallningsfria skidor har ett mönstrat belag (även kallat fiskfjällsunderlag) som gör att skidan inte ska glida bakåt, d v s precis som en fästvalla. Numera finns en ny generation av vallningsfria skidor som har en slags stighudsplatta under fästzonen. Stighudsmaterialet är normalt mohairskinn och denna vallningsfria skidtyp går under olika benämningar beroende på skidtillverkare, såsom Skintec, Skin, Skinpro och Intelligrip.

Ett alternativ till vallningsfria skidor är att använda tejpvalla som också den håller för många mils skidåkning.

Längd på skidan

Längden på skidorna är inte särskilt viktig. Ett korrekt span är betydligt viktigare. Däremot så påverkar skidans längd hur pass lätt skidan är att lyfta och svänga med, t ex vid spårbyten eller i snäva kurvor. Normalt rekommenderas att man väljer ett par skidor som är 15-30 cm längre än kroppslängden. Skatingskidor bör vara något kortare, max 15 cm av kroppslängden.

Vikt på skidan

De flesta av dagens skidor är lätta. Vikten påverkas framför allt av material och konstruktion. Om skidorna har en invändig kärna av trä blir de något tyngre. 

Tillverkare & märken 

Madshus och Fischer är de märkena som dominerar racingsegmentet. Andra stora tillverkare är Atomic, Salomon, Rossignol och Peltonen

Bäst i test av längdskidor

Få seriösa tester av längdskidor finns att tillgå. Råd & Rön testade 2012 motionsskidor i mellanprisklassen. Där konstaterade man att alla testade skidor höll en jämn klass och man kunde därför inte utse någon testvinnare. Det viktigaste är att man provar ut skidan så att den passar skidåkarens vikt och åkstil. 

Här kan du köpa dina längdskidor

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Jämför.orgtar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.